Az energetikai tanúsítvány hasznos, ha el akarjuk adni a házunkat

Elég gyakran nézek filmeket. De csak jó filmeket. Régebben a cím és a plakát alapján döntöttem el, hogy megnézzek-e egy filmet, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán járható út. Mármint persze, járható, de valószínűleg valami nagyon pocsék filmbe botlik így bele az ember.

A filmek mellett szívesen nézek hasznosnak vélt műsorokat is. Van például egy olyan műsor, ahol párok, családok keresik új otthonukat, és ezt a folyamatot mutatják be. Valójában én ezt csak azért nézem, mert elképesztően gyönyörű házakat szoktak megnézni.

Egy jó barátom szülei is el akarják adni a házukat. Mondtam is, hogy hát én ehhez nagyon értek, mert van egy ilyen műsor, mindig nézem, segítek, mert sima ügy. Szegény hitt nekem, hogy csak felrakod, eladod és kész. De nem így működik ám.

Kell, hogy legyen a háznak energetikai tanúsítványa. A www.e-tanusitas.eu oldalon tájékozódott a barátom, és szerencsére mindent meg is tudott egy helyen a tanúsításról és annak menetéről. Még szerencse, hogy utánajárt, mert mint kiderült, 2012-től az energetikai tanúsítványok majdnem minden esetben kötelezőek, már a régi épületekre is. Persze, mint minden esetben, azért itt is akad néhány kivétel. Tudjátok, ezek azok a zöld, sárga és piros nyilacskák, ilyeneket lehet látni az üzletekben a mosógépeken, hűtőszekrényeken is. Gyakorlatilag ez is ugyanaz, csak lakóépületekről van szó. Az energetikai tanúsítványok tehát úgymond egy „bizonyítvány” a lakások energia felhasználásának minőségéről és állapotáról. Ami a számlák tekintetében egyáltalán nem mindegy, ahogy a korszerűsítés szempontjából sem. A www.e-tanusitas.eu oldalán van lehetőség kérni energetikai tanúsítvány kiállítását, ami, mint kiderült tíz évre szól.