Egy film juttatta eszembe

Egy régebbi, lengyel művészfilmben láttam, hogy gázpalackkal működtették a gáztűzhelyüket. Azt hiszem ennél jobbkor nem is nézhettem meg a filmet, mivel ez pont az az időszak volt, amikor kiköltöztünk egy csendes külvárosába Budapestnek. Mi vásároltuk a telket és építettük a házat a feleségemmel, szóval még semmi nem volt bevezetve. Persze bármit meg lehetett volna oldani, akár a földgázt is, mert magán a településen be volt vezetve, de azért kedvem támadt utána járni pébé gázpalackoknak.

Rákerestem a gázpalack csere kulcsszavakra és találtam egy oldalt, ahonnan nem csak vásárolni lehet, de informálódni is a témában. A gazpalackfutar.com oldalról beszélek. Az oldalon található egy blog, amit végig olvasva eldöntöttem, hogy én ilyen gázpalack segítségével szeretném megoldani a gáztűzhelyünk működését.

Először is van egy hosszabb cikk, ami azt taglalja, hogy mit kell tudni a gázpalackoknak a házhoz való szállításáról. Elmagyarázzák a cikkben, hogy a törvény, ami betiltatta a csilingelő gázpalackos autókat és az azokon árusító kereskedők munkáit, nem tiltja azt, hogy rendelésre házhoz vigyék a gázpalackokat. A törvényre azért volt szükség, mert nemcsak, hogy ellenőrizhetetlen volt ezeknek a kereskedőknek a forgalma, de azt is nehéz volt ellenőrizni, hogy honnan és milyen minőségű gázzal töltik fel a palackjaikat (és ki tudja, hogy a palackokat egyáltalán mennyire tartják rendben). De ez az időszak most megszűnt. Bárkitől is rendelsz vagy vásárolsz személyesen, raktárból gázpalackot, biztosra meg tudod kérdezni tőlük a forrásaikat is. Vagy például a gazpalackfutar.com oldalon található egy menüpont, melyet legkönnyebben a weboldal aljáról lehet elérni, és amely a Biztonsági adatlapok nevet viseli. Itt mindegyik gázról találsz információkat általánosan és arról is, hogy ők pontosan honnan szerzik be ezt a típusú gázt.

Amiről pedig még találsz információt a blogon (és szerintem nagyon hasznos) az nem más, mint maguk a palackok. Bőven le van írva, hogy milyen időközönként és hogyan kezelik ezeket a gázos palackokat, hogy mennyi ideig vannak használatban, és hogy milyen ellenőrzés során milyen jelekkel látják el őket. Ezek a jelek pedig, azután, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, számodra is érthetőek lesznek, le fogod tudni olvasni, hogy mikori a palack, mennyi van még hátra a tíz éves életéből és hogy mikor volt utoljára ellenőrizve, hogy megfelelően működik-e?  Szóval abszolút hasznos volt mindezeknek utána olvasni.

És mivel mindezt a házunk tervezésének folyamatában végeztem, sikerült ennek megfelelően építenem a házamat. Mármint nincsenek olyan nagy követelményei a dolognak, inkább csak ajánlatok. Például az, hogy olyan helyiségben használd a pébé gázpalackot, ahol nincsen pince. Ez csak azért fontos, mivel a gáznak nehezebb a tömege, mint a levegőnek, és ha véletlenül szivárogni kezd a palack és van pince a ház alatt, akkor be tud oda szivárogni és ha ott sok összegyűl belőle, akkor balesetveszélyes lehet. Ezért nincs a konyhánk alatt pince, hogy ez még véletlenül e forduljon elő. Persze ettől függetlenül még szivároghat a gázpalack, de vettünk egy érzékelőt, ami jelez nekünk, ha gond van. Szerencsére a ház alapja annyira nagy helyet foglal, hogy bőven elég volt a konyhán kívüli részek alá pincét tervezni, az is bőven elég ahhoz, hogy bőségesen elférjünk az oda szánt dolgainkkal. Szóval így építettük meg az otthonunkat.

Az pedig nagy előny a gazpalackfutar.com oldalnak köszönhetően, hogy a gázpalackkal soha nem lesz gondunk: ha érezzük, hogy lassan fogytán van a gáz, akkor csak rendelünk egy újat tőlük, ami jobb esetben még aznap megérkezik hozzánk, rosszabb esetben pedig másnap. De hát még a rosszabb eset is teljes kényelem, nem? Ha kisebb erővel ég a láng a gáztűzhelyen és érzem, hogy lassabban fő az étel, rendelek egy újat, és ha másnapra kapom is meg, még mindig nem fogyott ki a palack, csak egy napig ilyen lassacskán jön belőle a gáz.