Filmnézés közben támadt az az ötletünk, hogy napelemet akarunk a házunkra

A párommal rengeteget szoktunk együtt filmezni, és mivel mindketten imádjuk a zsánert, nagyon sok science fiction műfajú filmet nézünk. Nem is olyan régen tartottunk egy sci-fi maratont. Az ilyen filmezések után mindig meg szoktuk beszélni az élményeink, és a sci-fi filmek után az lett végül a téma, hogy mennyire érdekes, hogy bizonyos korszellemben hogyan képzelik el a jövőt a művészek, és aztán ez hogyan torzul vagy teljesül be aztán idővel. Jules Verne például még úgy képzelte, hogy majd a jövőben a nagyon szuper léghajók lesznek a technológia csúcsán, míg a Vissza a jövőben című filmekben már a méltán híres lebegő gördeszka, meg az önmagát befűző cipő volt a tudományos fejlődéshez kötött elképzelés. Ezek persze csak hellyel-közzel valósultak meg.

Ezután a beszélgetés magától terelődött abba az irányba, hogyha jól belegondolunk, tulajdonképpen mi most a jövőben élünk (vagy legalábbis ahhoz képest mindenképp, hogy a nagymamám például el sem tudja képzelni, hogyan működik egy okos telefon). Innen meg egyenes út vezetett annak a problémának a felvetéséig, hogyha már a jövőben élünk, mennyire használjuk ki annak a technológiai lehetőségeit. Mert az rendben van, hogy van érintőképernyős telefonunk, internetünk, tolatóradarunk, de azért ennél sokkal-sokkal komolyabb lehetőségeink is vannak az életünk megreformálására.

És így kezdődött a napelemek felé vezető utunk. Mindketten sokat gondolkodtunk ezen a beszélgetésen, és már másnap felmerült, hogy tulajdonképpen a legkézenfekvőbb megoldás, ahogy egyszerűen korszerűsíteni tudnánk a házunk, az a napelem.

Mindketten azok a fajta emberek vagyunk, akik rendesen utána járnak a dolgoknak, ami érdekli őket, tehát mindketten komoly kutatómunkát fektettünk a témába. A párom még ott tartott, hogy hogyan is működnek pontosan a napelemek, milyen fajtái vannak, szóval az egésznek a konkrét fizikai és mechanikai hátterét kutatta, én meg már azon törtem a fejem, hogy hogyan lehetne a mi tetőnkön is minél hamarabb napelem állami támogatással 0 önerővel.

Találtam is egy nagyon szuper kis weboldalt a neten, a napelempalyazatok.hu-ról van szó. Elképesztő hasznos infók voltak felsorakoztatva az illetően, hogy miért is hasznos a napelem egy háztartásban, hogyan működik, hogyan lehet beszerelni stb. Számomra érdekes információ volt, hogy a napelem felszerelése tulajdonképpen csak egyetlen napot vesz igénybe, nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű.

Természetesen azonnal megmutattam az oldalt a páromnak is, hadd tanulmányozza át ő is. A legviccesebb az volt, hogy mikor elküldtem a linket, elkezdett nevetni, és mondta, hogy ő is épp ezt nézi, és neki is az volt az első gondolata, hogy hogyan lehet a házon napelem állami támogatással 0 önerővel.

Egyértelmű volt tehát, hogy ennek adnunk kell egy esélyt. Rendesen utána olvastunk a napelemnek, tisztában voltunk annak az összes előnyével és hátrányával, és arra jutottunk, hogyha lehetséges, mi bizony szeretnénk napelemet. A napelempalyazatok.hu weboldalon ugyanis arról is alaposan tájékoztattak, hogy nem minden házra lehet felszerelni a napelemet, ehhez bizony egy helyszíni vizsgálat szükséges.

Kértünk is árajánlatot tőlük, seperc alatt jelentkeztek, valóban kijöttek felmérni a házat, és nagyon boldogok voltunk, mikor megállapították, hogy a mi házunk megfelelő arra, hogy napelem kerüljön a tetőre. Természetesen mihamarabb neki akartunk mi fogni a dolognak, de jelezték, hogy ennél azért több idő kell, mert nem kevés papírmunkával jár a dolog, de annyira kedvesek voltak, hogy még azzal is segítettek!

Most már több hónapja élvezzük a 0 forintos villanyszámlákat, így hogy meglett a napelemünk állami támogatással 0 önerővel. Életünk egyik legjobb döntése volt.