A reklámok is lehetnek hasznosak, főleg, ha a napelemről van szó

Egyik este a szüleimnél voltunk, és közös filmnézés volt az esti program. Nem nagyon szeretünk már a tv-ben filmet nézni, főként a hosszú és gyakori reklámok miatt. Jobban szeretjük inkább az online filmnézést. Persze, online is beletudunk futni egy-két reklámba, de lényegesen kevesebb, mint amivel a televízióban találkozunk.

Összesen az egész film alatt két rövidebb reklám jelent meg. Az egyik egy receptkönyvről, a másik pedig újépítésű eladó családi házakról. Hát házat, sem a szüleim, sem mi nem szeretnénk még venni, de megláttuk az eladásra kínált házak tetején a napelemeket. Valahogy felmerült bennünk, hogy a szüleimnek lehet, hogy jó lenne, és kevesebb lenne a havi kiadásuk, ha a villamosenergia használatukat fedezni tudnák napelemes rendszerrel.

Nekünk a barátommal ez még nem jöhet szó, albérletben lakunk egy társasházban, de a szüleimnek akár tényleg kedvező is lehet. Kérdeztem apukámat, tud-e erről valamit, gondolkodtak-e már ezen a dolgon. Mondta apu, hogy valamikor még látott egy erről szóló hirdetést, de csak annyi maradt meg benne róla, hogy kamatmentes kölcsönnel fedezhetők az egész rendszer és a kiépítésének a kiadásai egy meghatározott összeg erejéig. Majd a beszélgetés annyiban is maradt ezzel.

Befejeztük a filmet, majd hazamentünk, de engem még nem hagyott nyugodni a dolog. Ezért leültem a gépemhez és beírtam a keresőmbe, hogy napelemes rendszer árak. Ahogyan böngésztem rátaláltam erre a weboldalra, amin minden fontos információt megtaláltam. De tényleg mindenről. Őszintén szólva én nem is nagyon értettem ezeknek a napelemeknek a működését. Mitől függ, hogy mennyi napelemre van szükség? Minden házra lehet-e? Miből van egyáltalán a napelem? Mi van télen, amikor nem is süt a nap?

Szerintem vagy másfél óráig biztosan tartott, amíg mindennek részletesen utána olvastam. De biztosan, hasznos volt, mivel nem maradt bennem olyan kérdés amire ne kaptam volna választ az oldalon. És hát kiderült, hogy a téli időjárás sem befolyásolná a működést, mivel, hogy csak napfény szükséges hozzá, nem a napsugarak melege.

Elküldtem apukámnak is az oldalt, hogy böngéssze át, és nézze meg, hogy belevágnának-e. Pár nap múlva keresett, hogy nagyon érdekes, új információkat tudott meg ő is, és mindenképpen érdemes lehet akár csak komolyabban is tájékozódni a témában, a napelemes rendszer árakkal kapcsolatban. Megnéztem újra az oldalt és szóltam neki, hogy szükség lesz egy helyszíni felmérésre, illetve tudni kellene hozzá az éves villamos energia fogyasztásukat, majd ha a kettő megvan akkor tudnak árat mondani a kiépítéssel kapcsolatban.

Innentől is ugyanúgy gyorsan zajlottak az események és ma már szüleim házán ott fekszenek a napelemek. Nyilván pontos megtérülési adatokat, majd egy bizonyos idő eltelte után tudunk megállapítani, de minden esetben úgy történik ezeknek a rendszereknek a kialakítása, hogy az éves villamos energia használatot fedezni tudja.

Azért érdekes belegondolni, hogy ez az egész csupán egy filmnézéssel kezdődött. De nagyon örülök neki, mivel bízom benne, hogy ez hosszútávon egy megtérülő befektetés volt a szüleimnek és ezzel is kicsit segíteni tudtunk nekik abban, hogy csökkenjenek a havi költségeit. Hogyha ez tényleg így van, akkor nem is kérdés, amikor mi is eljutunk odáig, hogy saját házunk legyen, akkor mi is a napelemes rendszerek mellett fogunk dönteni.