Inkább a mozira függj rá, mint az alkoholra…

Laciból, a legjobb barátomból szó szerint mozifüggő lett. Hogy miért? Mert mindennel próbálja lekötni magát és ez jött be leginkább. De miért akarja minden áron lekötni magát? Azért, hogy ne essen vissza. De hova? Hát az alkoholfüggőségbe.

Laci három évvel ezelőtt megtalálta élete párját, minden a terv szerint haladt, lakás, autó, eljegyzés, aztán megtörtént a tragédia, amire senki sem számított… A kedvese beteg lett és alig néhány hetet követően örökre elment. Laci ezt képtelen volt feldolgozni és a pohárhoz nyúlt.

Próbáltunk rajta segíteni, család, barátok, mindenki mellette állt. De akkor fájdalmat kellett elviselnie, amivel képtelen volt megbirkózni. Ezért komolyabb lépéseket kellett tennünk.

Először természetesen körülnéztük, hogy mit kínál az állami egészségügyi ellátás, milyen lehetőségei vannak egy alkoholfüggőnek, ha felfogta állapotát és változtatni akar rajta. Nos, nem épp a legbarátságosabbak, a hétköznapokkal pedig nem különösebben összeegyeztethetők, a hatékonyságról nem is beszélve.

Azonban vannak addiktológiai intézetek Budapest területén és környékén, ahol ennél sokkal élhetőbb feltételeket biztosítanak a gyógyulni vágyóknak. Ki is választottunk egy szimpatikusat, a Felépülők Családi Felépülési Központot. Ez Lacinak is tetszett és bele is egyezett egy konzultációba. Szerencsére kölcsönös volt a szimpátia, illetve az alapvető pontokat, mint hogy Laci megértse állapotát és változtatni akarjon rajta már sikerült elérni. Így hát úgy alakult, hogy először néhány segítő beszélgetésen vehetett részt, ezek is hasznosak voltak, mert mindig erősebbnek tűnt utána.

Aztán pedig elérkezett a bentlakásos gyógyulás időpontja, amikor is 28 napra beköltözött felépülni egy kedves vidéki házba, hozzá hasonló problémával küzdők társaságában. Itt megtanulhatták azt, hogyan éljék az életüket józanon, hogyan tervezzék meg és töltsék meg a mindennapjaikat úgy, hogy az nekik megkönnyítse azt, hogy ne nyúljanak újra a pohárhoz.

Ebből az állapotból nincs teljes rehabilitáció, vagyis akinek egyszer problémája volt az alkohollal, az többet nem nyúlhat pohárhoz, ha valóban 100%-os megoldást keres és nem akar visszaesni.

Szerencsére Laci sikeresen teljesítette ezt a programot és azóta tiszta. Ahogy már az elején említettem, ezzel-azzal kompenzál, mint például a mozi, de hát inkább a mozira függj rá, mint az alkoholra…