Művészfilmek, popcorn és autópálya matrica

Édesapám rajong a művészfilmekért. Főleg, ha a bolygónkra váró katasztrófákat hivatottak megjeleníteni. Legutóbb is megnézette velem az Asifa című filmet, ami valami indiai rendező alkotása volt, és arról szólt, hogy hova vezethet és milyen rövid távon az, amit a fákkal művelünk. Egyébként sajnos valószínűleg teljesen igaza, és nagyon érdekes volt, és egyben riasztó, a világ, amit elénk tárt. Szóval, elgondolkodtató film volt, csak éppen iszonyú nyomasztó, ezért ragaszkodtam hozzá, hogy beüljünk utána egy nagy pohár forralt borra a sarki kocsmába. Magdi egyszerűen isteni forralt bort készít, nem árulja el a titkát, így a hideg téli estéken, mint az a januári is volt, mindig benézek hozzá kicsit felmelegedni. Meg persze azért is, mert Magdi sokkal több, mint egy csinos pultoslány a többi közül, de ezt majd később.

Apával persze először muszáj volt átrágnunk magunkat a filmen, üzenetén, és persze kielemeztük filmkritika, rendezés és színészi alakítás szempontjából is.

„Jaj, bocs apa, egy percre!” – kaptam észbe, a telefonomat pedig elő, és gyorsan megnyitottam az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica weboldalt. Két hete lejárt ugyanis a matrica a céges autóra, és másnap délután indulnom kellett Debrecenbe.

Apa érdeklődve pillantott a telefonom kijelzőjére, hogy mit csinálok. Mivel tudom, mennyire nincs jóban a technika vívmányaival, a legelejéről kezdtem neki magyarázni.

Hogy ma már nincs is felragasztható autópálya matrica, csak e-matrica, ez megváltható még mindig benzinkutakon és online is, az autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica weboldalon. Nekem legalábbis most megyei matricára van szükségem. Mutattam apának, hogy ehhez van egy klassz kalkulátor, ahová csak be kell írnom a kiindulási és az érkezési helyszínt, ami esetemben Budapest és Debrecen, és a tervező megmutatja, melyik megyékre kell így matricát váltanom, és hogy ez mennyibe kerül az éveshez képest. Ezután a vásárlás gombra kattintva a normál matrica vásárlási felületre irányít a honlap, ahol szokásos rendszám, felségjel, email cím, telefonszám megadása után már fizethetünk is.

autopalyamatrica.hu/megyei-autopalya-matrica

Persze, akár ki is kerülhetem a kalkulátort, ha már fejből tudom, mire van szükségem, és simán a számomra szükséges megyéket beikszelve kiválthatom a matricát. A januárban váltott jegyek egész évben érvényesek, így számunkra sokkal jobban megéri, mint az éves matrica, mivel egy 7 személyes kisbusszal furikázunk Debrecenbe.

Apa megkért, hogy mutassam meg, hogyan tud matricát vásárolni, ha legközelebb viszi anyát a Balatonra, mert tökre tetszik neki, hogy nem kell megállni vásárolni a kúton. Gyorsan megmutattam neki, hogy D1 kategória, 10 napos, rendszám, elérhetőségek, és már fizethet is, és megadhatja, hogy mikortól legyen érvényes, így kiváltható előre.

Az egész apa-fia program végül minden szempontból pozitívan sült el: a film elgondolkodtatott, apa pedig megtanult online autópálya matricát vásárolni.