Napelem akció iránti érdeklődés egy film hatására is felébredhet

Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy a filmek a mindenem. De tényleg, amikor csak időm engedi, igyekszem mindig találni egy olyan filmet, amit még nem láttam, és pótolni a hiányosságot. Olyan szintű fogyasztó vagyok, hogy a rossz filmeket is csak azért nézem meg, hogy utána még jobban tudjak értékelni egy jót. Ráadásul rengeteg információt gyűjtök a megnézett alkotásokból, a legtöbből igyekszem tanulni valamit, vagy valami tanulságot levonni, netán ihletet keresni egy másik, hasonló megnézéséhez. Olyan is előfordult már, hogy annyira felkeltette egy film az érdeklődésemet, hogy az a mindennapi életemre is kihatott, például a napelem akció iránti kíváncsiságomat, ami odáig jutott, hogy belevágtam a saját rendszerem kiépíttetésébe.

Az egész szenvedély gyerekkoromban kezdődött, valószínűleg azért, mert csomó ideig nem nézhettem mást, csak rajzfilmet. Hiába volt egy filmalkotás érdekes, vicces, gyerekbarát, a szüleim úgy gondolták, hogy megkímélnek a világnak ezen részétől. Egy idő után azonban már nem tudtak gátat szabni a dolognak, és elkezdhettem rendes filmeket is nézni. Itt indulhatott el a lavina, ugyanis azóta mozifüggő vagyok, kevesebb egy héten az olyan nap, amikor nem nézek meg este egy filmet. Hihetetlennek tartom a mai napig, hogy ettől voltam elzárva, és a mai napig úgy érzem, hogy van mit bepótolnom. Nem vagyok válogatós, silány hollywoodi nagyfilmeket ugyanúgy megnézek, mint egy más országbeli független művészfilmet, a lényeg, hogy érdekes legyen legalább egy szempontból, és ne aludjak el a felénél.

Pont egy ilyen eset kapcsán lángolt fel bennem a lelkesedés valami iránt a filmeken kívül, mikor egy ideig főleg skandináv alkotásokat néztem. A világnak azon, kulturáltabb végén kicsit máshogy mennek a dolgok, mint itt, és ami egyből szemet szúrt, hogy milyen sok ház tetején látni napelemeket. Gondoltam is magamban, hogy ott állandó napelem akció van, vagy mi a fene? Utána persze rájöttem, hogy az élet ott sem éppen olcsó, ráadásul ez az egyik legkörnyezetbarátabb formája az áramtermelésnek, és a gondolat valahogy befészkelte magát az agyamba. Onnantól kezdve valahányszor napelemet láttam egy filmben, mindig eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha nekem is lenne. Persze mindig elhessegettem a gondolatot, hogy az túl drága, nem engedhetem meg magamnak, azonban az ötlet nem tűnt el.

napelem akció

Egy idő után már annyira nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy elkezdtem utánanézni, hátha idehaza is van napelem akció, hátha sikerül megcsípnem valami olyan pályázatot vagy kedvezményt, ami által nekem is végre a házam tetejére kerülhetnek a csillogó sötét napelemek. Kutattam egy darabig, bár valószínűleg rossz nyomon jártam, mert amit találtam, az nem volt éppen kielégítő a számomra. Csomó helyen írták, hogy nincs is pályázat, átverés az egész, de nem akartam elhinni, ráadásul megtudtam, hogy idehaza is egyre több embernek van. Kitartásom aztán meghozta a gyümölcsét.

Egy régi barátom, akivel gyakran néztünk együtt filmet, tudott arról, hogy a napelem akció jelenleg legalább annyira foglalkoztat, mint a mozgóképek. Kicsit ő is utánanézett a dolognak, annak ellenére, hogy ő nem tervezett ilyesmit, hanem csak az én kedvemért. Milyen rendes! A lényeg, hogy írt nekem, hogy olyasmit talált, ami érdekelhet. Ezután pedig megosztotta velem egy napelemekkel foglalkozó oldal egyik aloldalát, ahol kimondottan a napelem akció és napelemes pályázatok, kamatmentes hitelek a téma. Olyan szépen, hosszan össze volt rajta szedve minden, amire addig kíváncsi voltam, hogy abba is hagytam mindenféle nyomozást, és csak erre koncentráltam. Áttekinthetően és egyértelműen össze volt foglalva az oldalon az összes információ, tudnivaló a különböző jogi blabla nélkül, kimondottan a közembereknek írva, hogy egyből bele szerettem.

Innen tudtam meg, hogy magánszemélyként milyen lehetőségeim vannak jelenleg, mik azok a feltételek, amiknek meg kell felelnem ahhoz, hogy 0%-os, kamatmentes hitelt igényelhessek napelemes fejlesztés céljából. Annyi félretett pénzem bőven volt, hogy a szükséges tíz százalékot biztosítani tudjam, a többit pedig én határozhatom meg, hogy milyen ütemben fizethetem vissza a fejlesztési banknak. Ez egyszerűen szuper! Nem is gondoltam volna, hogy a nagy álmom ilyen közel van, ilyen elérhető, én pedig eddig csak a nyálamat csorgattam rá, miközben filmeken láttam. Ráadásul ez az oldal, amit a barátom küldött, egy olyan cég oldala, akik kivitelezéssel is foglalkoznak, plusz az ilyen jellegű pályázati és hitel-ügyintézéssel is. Azt hiszem, megtaláltam a leginkább megfelelő céget!

Nem sokkal később kértem is árajánlatot, pontosabban első körben visszahívást, és egy kétkörös telefonbeszélgetés után meg is kaphattam az előzetes ajánlatomat. Egyáltalán nem volt olyan vészes összeg, mint amennyire féltem a végeredménytől, úgy voltam vele, hogy ha ezt kell törleszteni, akkor simán vállalható. Vissza is jeleztem a cég számára, hogy én benne vagyok, jöjjenek helyszíni felmérni, és a banki ügyintézést is rájuk bíznám, kerül amennyi pluszba kerül. Legalább végre én is tehetek valamennyit a környezetért, a használáson kívül, hiszen eddig csak elvettem a földtől, vissza semmit sem adtam. Ha innentől kezdve legalább annyi áramot megtermelek, mint amennyit elfogyasztok, akkor már megérte az egész procedúra.

Jelenleg ott tart a projektem, hogy megvolt a felmérés, a tervezés, a hitelügyintézés, és szépen várok a soromra, hogy nálam is elkezdhesse a csapat a munkát. Rengeteg ügyfelük van, ebből is látszik, hogy mennyire népszerű és hozzáértő, profi vállalatról van szó, azonban ez a kis várakozási idő a vele járója a dolognak. Mindenesetre úgy vagyok vele, hogy minden perc megéri, hiszen nagyjából egy nap alatt készen lesz sz egész, fent lesznek a csúcsminőségű napelemek, én pedig már szinte nyugodtan dőlhetek hátra, mert tudom, hogy a házam nagyon jó tájolású erre a célra, és az év jelentős részében sok áramot fog megtermelni a rendszer a számomra és a hálózat számára. Már csak azt kívánom, hogy bár előbb jutott volna eszembe skandináv filmeket nézni, mert akkor a napelem akció őrület is előbb szállt volna meg, és lehet, hogy már rég fent lenne a napelemes rendszerem.