Költözés a filmekben, és költözés a valóságban

Gondolom mindenki látott már olyan filmet, amiben költöztek az emberek.  A filmekben sokkal egyszerűbb megtalálni az álomházat, mint a valóságban. Általában csak ki van rakva a lakásra, hogy eladó ház, a főhősünk pedig csak elsétál előtte, vagy az ingatlanos viszi oda, megmutatni neki. Aztán vannak azok a helyzetek, mikor a sorozatokban valaki ingatlanos, és a vevőinek mindig megmutatja a legjobb házakat, és végül mindig sikerül eladnia a házat akkor, amikor kell, annak,akinek éppen kellett.

A valóságban ez nem igazán így megy. Az ingatlanos felfogadása drága, ha azt akarjuk, hogy egy ingatlanos adja el a lakásunkat,akkor azt is bele kell kalkulálnunk, hogy vagy megdrágítja a házat, vagy szép kis jutalékokat kell kifizetnünk neki, amiért a szolgálatainkba állt. Nyilván sokkal nagyobb eséllyel adunk el egy ingatlant, hogyha egy profi vezeti az egész adás-vételt, de nem hiszem, hogy ingatlanos nélkül kétségbe kellene esnünk.

A saját lakásunkat éppolyan jól el tudjuk adni, mint egy ingatlanos, saját magunknak, csak a szerződések megírásához kell egy kis ügyvédi segítséget kérnünk, ha a dolgoknak ezt a részét nem szeretnénk egyedül végezni, bár már találkoztam olyanokkal, akik ezt is maguknak csinálták, nem annyira bonyolult, ha az ember érez magában egy kis affinitást hozzá. Perszenem azt mondom, hogy mindent mindenki csináljon magának, és ne hívjon soha szakembereket, mert ugye a filmes tapasztalatainkból is tudható, hogy annak bizony soha sincsen jó vége, ha az ember maga áll neki mindent megcsinálni. Ezzel csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy vannak olyan, most már könnyebben véghez vihető dolgok, amelyekhez nem kell szakember. Ilyen például az ingatlaneladás.

Az ingatlanunkon egészen egyszerűen túladhatunk, ha egy apróhirdetéses oldalt használunk, név szerint én a nextapro oldalt tudom ajánlani. A kezelése nagyon egyszerű, és a hirdetésfeladás díjmentes. Nem csak ingatlanokat lehet nagyon nagy számban találni rajta, bár kétségkívül sok az eladó ház,  hanem egyéb eladni kívánt termékeket is hirdetnek. Járműveket, háztartási gépeket, divatcikkeket,kisállatokat, szolgáltatásokat, játékokat és mezőgazdasági termékeket is találunk a kínálatukban. A házak között is könnyű keresgélni, hiszen pontosan erre lett kitalálva az oldal, hogy könnyen és gyorsan lehessen adni-venni.Nyilván a lakásvásárlás esetében ez nem ilyen egyszerű, hogy ma megtetszik,holnap megveszem. Annak köszönhetően, hogy egyszerre, egymás alatt több lakástis látunk, gyakorlatilag ugyanazon a területen, kissé más, vagy ugyan olyan adottságokkal, könnyedén fel tudjuk mérni azt is, hogy az adott térségben mennyi a lakások átlagára, és ebből meg tudjuk becsülni azt, hogy mennyit vagyunk hajlandóak az új lakásra költeni azon a helyen.

Beállíthatjuk, hogy az amúgy preferált településtől hány km-re szeretnénk maximum eladó házat találni, illetve miután nagyjából tájékozódtunk a térségben elérhető lehetőségekről és aktuális elérhető árakról, fel tudjuk venni a kapcsolatot a megadott adatokon keresztül.

Kissé csalódott voltam abból a szempontból, hogy adott ez az oldal, ami nagyban megkönnyíti a vásárlást, és mégis vannak emberek, akik feltöltenek lakásokat, kép nélkül. Szerencsére erre is van megoldás, a vásárló,be tudja állítani azt is, hogy csak olyan hirdetéseket dobjon ki a kereső,amikhez van kirakva kép is, illetve azt is be tudjuk állítani, hogy lakást bérelnénk, lakást keresünk, vagy lakást szeretnénk eladni. A lakáskeresés ezzel sokkal egyszerűbbé válik, talán még annál is egyszerűbb, ahogyan a filmekben láttuk, hála az internet nyújtotta lehetőségeknek, és annak, hogy léteznek ilyen apróhirdetéses oldalak.

Lehet olyan apróhirdetést is feladni, amiben, mint magánszemélyek, lakást keresünk. Ilyenkor be tudjuk írni, hogy nagyjából mire vágyunk,és akik el akarják adni a lakásukat fognak minket megkeresni, és igyekeznek majd ők eladni nekünk a lakásukat, nem nekünk kell majd keresgélnünk. Mondjuk én jobban szeretek válogatni, mint várni, hogy valaki ajánlatot tegyen nekem,és az az általános tapasztalatom, hogy a lakást eladó emberek is sokkal inkább preferálják, ha a vevő érdeklődik a portékájuk után. De a nextapro.hu-nál bármelyiket is preferáljuk, feladhatjuk a hirdetésünket, vagy csak keresgélhetünk az aktuális apróhirdetések között. Az oldalt, ahogy néztem,használják magányszemélyek és ingatlanosok is arra, hogy eladjanak, szóval ha valaki jobban szeretne ingatlanostól lakást venni, azt itt is megteheti.