Web hosting szolgáltatás – a kedvenc randi témám mozi után

Remélem érzitek az iróniát a címben. A múlt héten találkoztam egy barátommal, régóta jóban vagyunk de most úgy hívott el, mint lányt és nem mint barátot. Volt egy film a művészben, amit mindketten nagyon szeretünk, úgyhogy egyáltalán nem volt kérdés, hogy beülünk rá. Viszont alapesetben nem szeretem azokat a randikat, ahol nem tudunk beszélgetni, vagy nem tudunk meg többet a másikról érdemben, ezért egyértelmű volt, hogy valahova le is kell ülni aztán megvitatni a látottakat, meg persze minden mást is.

Jól is indult ez a beszélgetés, elgondolkodtató volt a film és sok mindenről lehetett diskurálni vele kapcsolatban. Szóba jött a mesterséges intelligencia kérdése, aztán átcsaptunk valahogy – nem tudom hogy – a web hosting szolgáltatás témájába. Egy kicsit jártas vagyok ilyen IT ügyekben, de ebben az esetben nem ismertem mindent, amit mesélt. Nem untatott, mert mindig kíváncsian hallgatom az újdonságokat, vagy a számomra új infókat, csak hát mégse erről akartam volna beszélgetni. De most mégis megosztom veletek amit hallottam, hátha hasznos lesz valamelyikőtöknek, ha épp web hosting szolgáltatásra volna szükségetek.

Az itthoni piacon az egyik legmegbízhatóbb szolgáltató az IT szektor szerverekkel foglalkozó területén a RackForest, akik már a nevükben is mókásan (szerintem legalábbis) utalnak arra, hogy egy egész rack (mint szerver tároló szekrény) erdővel van dolgunk. Ez nem véletlen, hiszen rengeteg adat és információ fut át az ő gépeiken. A városban három helyen vannak jelen, vagyis három szervertermük van. Na de mihez kellhet ennyi gép, ennyi szerver? Hát ahhoz, hogy világszínvonalú szolgáltatás tudjanak nyújtani egy ekkora piacon is, a szerverbérlés, üzemeltetés és hosting területeken.

Mindehhez a tevékenységhez 700 darab saját fizikai szerverrel rendelkeznek, ami kiegészül 2600 darab SSD virtuális szerverrel, valamint 2100 SSD tárhellyel. A hálózati kapacitásuk 140 Gbit, a felsorolt erőforrásokkal pedig nem kevesebb, mint 31000 weboldalt szolgálnak ki. Biztosan sok weboldalt ismertek, de azért ez tényleg egy hatalmas szám.

De elég csak megnézni a “Rólunk írták” szekciót a honlapon és máris egyértelművé válik, hogy azért ez az őrületes mennyiség, mert tényleg megbízhatóan végzik a tevékenységüket, teljesen mindegy, hogy web hosting szolgáltatásról van-e szó, vagy bármi másról. Szóval, csak hogy néhányat említsek a legnagyobb megrendelők közül rajtuk futnak át a Duna House, a Manna, a GLS, az A38, a LizzyCard, a Budapest Airport, az extreme digital, és a Játéknet adatai is. Itthoni viszonylatban ez bizony nem kis teljesítmény.

Ahogyan a szerverek is szupernagy, szupergyors teljesítménnyel üzemelnek a szervertermekben. Hogy egy kicsit belemenjünk a konkrétumokba is, lehetőség van náluk konkrétan szervereket bérelni. Ezt a szolgáltatást akkor érdemes megrendelni, hogyha a megrendelőnek nem éri meg beruházni egy szerverparkba (mert ez bizony elég húzós mulatság ám), vagy hogyha a rendelkezésre álló gépek már nagyon elöregedtek és megbízhatatlanná váltak.

Lehetőség van arra, hogy a saját szerverünket helyezzük el az ő termeikben, ezt úgy hívják hogy szerver hosting szolgáltatás. Ez első hallásra furcsán hangozhat, de ha kicsit utánaolvas az ember, hogy milyen paramétereknek kell megfelelni egy szerverteremnek, akkor máris érthetővé válik, hogy miért akarja ezt valaki másnál elhelyezni egy már kiépített és jól működő infrastruktúrában.

Foglalkoznak még webtárhelyek bérlésével (ha úgy tetszik, web hosting), ami azért jó náluk, mert olyan kezelőbarát keretrendszert használnak, aminek a kezelőfelületén akár egy kezdő is könnyen eligazodik. Természetesen az SSL tanúsítvány, a levelezés és a spam szűrés sem utolsó dolog.

Végül pedig lehetőség van náluk vps hosting szolgáltatás igénybevételére is. Ez annyit tesz, hogy a szerver nem fizikai, hanem virtuális, de minden más tulajdonságában, tárhelyben, memóriában ugyanazt tudja és ugyanolyan megbízható, mint egy fizikai szerver.

Tehát hogyha bármire szükségetek volna ezek közül, akkor nyugodtan látogassatok el a RackForest oldalára és győződjetek meg róla magatok, hogy tényleg értik a dolgukat a srácok! Én meg legközelebb azt hiszen valaki mással megyek inkább moziba…